Historien bak arenaen | AdO arena
Flag

Historien bak arenaen

Veien mot målet

Lenge hadde diskusjonen gått om, og eventuelt hvor, Bergen skulle ha sitt eget 50-meters basseng. Allerede i 1997-2001 var det planer om et anlegg kalt Bergensia Badeland på Nygårdstangen, men i 2004 så gikk bystyret bort fra disse planene. Deretter ble det planlagt å ha anlegget på Kronstad i samarbeid med Høyskolebygget, og man kom så langt at en plan- og designkonkurranse ble utlyst våren 2005. Disse planene gikk man også bort ifra.

aktiviteter

Bergen kommune gikk sammen men en ny samarbeidspartner for å få et 50 meters-anlegg på plass, og plasseringen var igjen Nygårdstangen. Den nye samarbeidspartneren var Hordaland fylkeskommune, og en plan- og designkonkurranse for en ny videregående skole sammen med et 50 meters anlegg ble lyst ut høsten 2007.

Det ble sett for seg at bygget skulle stå ferdig i 2010, men svært vanskelige grunnforhold utsatte byggingen en rekke ganger. I 2011 gikk bystyret inn for kostnadsreduksjon pga. av de uforutsette grunnforholdene.

I tilknytningen til åpningen er det vært flere merkedager. Navnet kom på plass i mai 2014, og gleden var stor da anlegget ble oppkalt etter verdensmester i 100 meter bryst, Alexander Dale Oen. Alexander Dale Oen Arena ble det nye navnet, og på kortform AdO arena. Alexander gikk bort så alt for tidlig, men har solid fotavtrykk i den nye arenaen. Det blir sagt at planen var at 50-meterbassenget skulle være 2 meter dypt, men Oen sa klart ifra om at 3 meter dybde ville trekke de aller beste svømmerne til internasjonale konkurranser i Bergen. Som sagt så gjort, og Oen’s meter var et faktum.

Storebror Robin Dale Oen fikk æren av å være den første til å teste det nye bassenget den 23. juni, og den første svømmeturen i AdO arena var et faktum. De neste som hoppet utti var landslagssvømmere, barn fra The Dale Oen Experience og byråd Helge Stormoen. Stupebassenget ble innviet med et synkronstup fra 10-meteren av Espen Valheim og Amund Nordal Gismervik

Når sommerferien tok slutt, så hadde Amalie Skram Videregående sin åpning, og AdO arena startet testkjøring av anlegget 1. september, med svømmeklubber, stupere og skolesvømming. Neste, og viktigste milepæl kommer 24. oktober. Da blir det offisiell åpning, og vannglade bergensere  får endelig kastet ut i det etterlengtede bassenget!

Se bygget reiser seg

Her er en video som viser bygget reiser seg fra 2012-2014.

AdO arena akkurat nå

Vis alle